Miniguide til portvin

Sponsoreret

Portvin er ikke en vin, du drikker på samme måde som rødvin eller hvidvin. Det er en yderst smagfuld og fyldig vin, som bliver ved med at frembringe nye smagsnuancer i munden for hver tår, du tager. Portvin bliver fremstillet på druer, der høstes i Portugal. Når druerne er blevet gæret, er det lagringen og perioden, der afgører portvinens smag og type.

Typer af portvin

Ruby port: Noter af solbær, blåbær, chokolade og kanel.

Hvid port: Noter af tørrede abrikoser, citrus, honning og mandel.

Rosé port: Noter af jordbær, hindbær, tranebær og karamel.

Tawny port: Noter af hindbær, hasselnød, karamel, nelliker og figner.

Hvor længe kan din portvin holde sig?

Det kommer an på mange forskellige ting, og du kan ikke sige noget overordnet om portvine. Nogle portvine har bedst af at blive drukket med det samme, mens andre helst skal ligge i længere tid – ofte flere år. Når du til gengæld åbner en flaske portvin, skal du helst opbevare den på køl, hvis den skal kunne holde sig i et par måneder.

Den rette temperatur for portvin

Temperaturen har meget at skulle have sagt, hvis du skal have den ultimative smagsoplevelse af din portvin. Her får du den optimale temperatur for de fire varianter af portvin.

Ruby port: 16-18 grader.

Hvid port: 8-10 grader.

Rosé port: 4-6 grader.

Tawny port: 12-15 grader.

Hvad kan du servere til din portvin?

Portvinen kan faktisk sagtens bruge i andre anledninger end til juleaften. Igen afhænger det af, hvilken form for portvin, du vælger.

En Hvid portvin er oftest god til desserter eller osteborde.

En Ruby portvin er god med fyldigt kød, ost eller chokolade.

En Tawny portvin er helt klart den, du skal vælge, hvis du serverer charcuteri.